top of page

Geschiedenis

De Kale dankt zijn naam aan de eerste voorstelling die werd uitgebracht: De Kale Zangeres, een toneelstuk van Ionesco, dat in 1999 door Vastert van Aardenne werd geregisseerd.

 

Na wat kleinere projecten produceerde De Kale in 2002 en 2003 De Klucht van de Molenaar van Bredero. In 2004 volgde De Po van de Franse komedieschrijver Feydeau. Beide voorstellingen werden geregisseerd door Victor van Swaay.

In 2006 schreef Jeremy Baker in opdracht van De Kale een toneelstuk over Jan Klaassen en Katrijn. Deze deels op historische feiten gebaseerde komedie beschrijft het leven van dit ruziënde echtpaar, dat leefde in het Amsterdam van de Gouden Eeuw.

 

In 2007 en 2008 werd De Klucht van de Molenaar als locatievoorstelling bij diverse molens in Nederland gespeeld. Deze lijn werd daarna verder doorgetrokken met Warenar van P.C. Hooft als locatievoorstelling bij het Muiderslot. Aan de tekst werd een nieuw geschreven proloog van Jeremy Baker toegevoegd. Deze voorstelling is gedurende drie jaar (2009/’10/’11) met veel succes ’s zomers uitgevoerd.

 

Hiermee werd de toon gezet voor een eigenzinnige en oorspronkelijke interpretatie van Nederlandse teksten uit de 17e eeuw. Het succes van deze interpretaties en de rijkdom van de  - deels onbekende -  toneelstukken  uit de Gouden Eeuw heeft De Kale gesterkt in de overtuiging dat zij een belangrijke bijdrage kan leveren aan het opnieuw onder de aandacht brengen van deze waardevolle teksten uit onze theatergeschiedenis. Zowel de voorstelling van Warenar bij het Muiderslot als die van De Klucht van de Molenaar zijn goede voorbeelden hoe theaterteksten uit deze periode op een toegankelijke en aantrekkelijke manier voor een breed publiek gespeeld kunnen worden.

bottom of page