top of page

Spel: Celia van den Boogert, Marieke de Kruijf,
Vastert van Aardenne en Jérôme Reehuis. In 2018 werd de rol van Jérôme Reehuis gespeeld door Remco Melles, Victor van Swaay en Stijn Westenend.

Regie: Victor van Swaay

Decor: Marjolein Ettema
Licht: Mirjam Scholten

De Klucht van de Molenaar (1613)

Met de originele tekst als uitgangspunt speelde Theatergroep De Kale in 2002/2003 een energieke en bruisende versie van Bredero’s Klucht van de Molenaar (1613). De voorstelling werd zo’n 80 keer in de theaters gespeeld.

In 2007 en 2008 speelde De Kale in het kader van het Jaar van de Molens De Klucht van de Molenaar nog ongeveer 50 keer als locatievoorstelling bij molens.

Omdat 2018 het Bredero-jaar is, bracht De Kale deze voorstelling opnieuw op de planken. In januari vond een serie schoolvoorstellingen in Amsterdam plaats, waarna in oktober en november De Klucht van de Molenaar in verschillende  theaters in het hele land gespeeld.

De pers over De Klucht van de Molenaar:

“De voorstelling is een feest!… Hoe rijk was het Nederlands toen en hoe goed hebben de acteurs van De Kale die taal weergegeven.” (NRC)

 

“Geen lettergreep en geen betekenis van het Bredero-idioom gaat verloren…..ronduit verrukkelijk…” (Trouw)

 

“Als je de taal zo gebruikt als Theatergroep De Kale in De Klucht van de Molenaar doet, dan speel je meer dan alleen maar een klassieker uit de Nederlandse literatuur. Je vertegenwoordigt dan het literaire erfgoed vanuit een toneelvisie die terecht veel respect afdwingt bij het publiek.” (Friesch Dagblad)

 

“Dichter bij 1613 en Bredero kun je niet komen!” (Leeuwarder Courant)

“Theatergroep De Kale verplaatst dit geestige verhaal van de schouwburg naar de openlucht, het ideale landelijke decor met een molen op de achtergrond… Een sprankelende voorstelling in de ideale bezetting. Dat de oorspronkelijke oud-Hollandse dialogen na 400 jaar als een gek werken, tekent het beeldend vermogen van het kwartet acteurs!” (Dagblad v/h Noorden)

bottom of page