Spel: Vastert van Aardenne, Celia van den Boogert, Marieke de Kruijf en Stijn Westenend

Regie: Victor van Swaay

Decor: Marjolein Ettema

Kostuums: Ischa Stuart

Lichtontwerp: Thijs Wijnands
Fotografie: Onno F. Roozen

De Klucht van de Koe (1612)

In november 2021 spelen we weer een serie voorstellingen van
De Klucht van de Koe. Veel besloten schoolvoorstellingen,
maar ook enkele openbare: 

10 nov Gent - Theater De Minard
11 nov Hengelo - Schouwburg
24 nov Spijkenisse - De Stoep
én 
15 jan 2022 Schoonhoven - Arto Theater 

 

 

Na vierhonderd jaar keerde Bredero’s meesterwerk terug naar de plek waar het zijn première beleefde.

In 1612 werd Bredero’s bekende De Klucht van de Koe voor het eerst gespeeld op de Amsterdamse rederijkerskamer d’Eglantier, in een zaal op de bovenverdieping van de Vleeshal aan de Nes. Vier eeuwen later speelde Theatergroep De Kale deze heerlijke klucht opnieuw in de Nes, in Theater de Brakke Grond. 

 

Bredero
Gerbrand Adriaensz. Bredero werd op 16 maart 1585 in Amsterdam geboren en is daar op 23 augustus 1618 gestorven. Hij heeft nooit ergens anders gewoond en kan met recht een ras-Amsterdammer worden genoemd. Al zijn komische toneelwerken spelen zich in Amsterdam af. Door de heerlijke personages die hij met zijn taal weet te creëren, laat hij het Amsterdam van zijn tijd voor ons herleven.

 

De Klucht van de Koe (1612)

In de Klucht van de Koe gaat het vooral om de goedgelovigheid van Boer Dirk. Wanneer een vreemdeling bij hem aanklopt, geeft hij hem zeer gastvrij onderdak. Dat had hij beter niet kunnen doen. Door een ingenieuze list zorgt deze oplichter er namelijk voor dat de boer zonder argwaan zijn eigen koe gaat verkopen en de opbrengst aan de dief geeft. Ook leren we twee andere figuren kennen met hun eigen tekortkoming. De inhalige waardin Giertje neemt het niet zo nauw met de eerlijkheid door haar gasten teveel te laten betalen, terwijl een vrijbuiter louter zijn eigen lustgevoelens najaagt. Beiden kunnen geen maat houden en blijken naïef. Het loopt voor hen dan ook niet goed af…

 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom