top of page

Oom Lucien, 1914 werd gelezen door Celia van den Boogert, Vera Mann, Hymke de Vries, Vastert van Aardenne, Ron Cornet en Stijn Westenend.
Regie: Victor van Swaay

Oom Lucien, 1914

 

Theatergroep De Kale organiseerde in samenwerking met Tijdloos Theater- en Muziekproducties een viertal leesvoorstellingen van Oom Lucien, 1914, een toneelstuk van Philip Walkate.      
 

Oom Lucien, 1914 is een komedie met een serieuze ondertoon. In het najaar van 1914 vluchtten een miljoen Belgen voor het oorlogsgeweld naar Nederland. Velen kwamen terecht in ’Belgendorpen’, anderen bleven in de zuidelijke provincies gedurende de oorlog, zo ook in Zeeland.

 

Lucien en Mathilde Marinx, twee welgestelde, katholieke en bourgondische Belgen vinden onderdak in het huis van de hardwerkende, protestantse en sober levende Leonard en Jacomina Melis op Walcheren. Na een gastvrije ontvangst ontstaan er spanningen tussen de Vlamingen en de Zeeuwen door verschillende inzichten op het vlak van cultuur, geloof en gastronomie. Een risicovolle zakelijke overeenkomst tussen Marinx en Melis zorgt voor conflict en crisis, maar in november 1918 wordt vrede gesloten, ook tussen beide families.

Locaties en data

30 juni 2018 – Middelburg, Kloveniersdoelen

1 juli 2018 – Amsterdam, De Balie

18 augustus 2018 – Goes, Historisch Museum De Bevelanden

19 augustus 2018 – Domburg, Marie Tak van Poortvlietmuseum
 

bottom of page